ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ;

Στερεές τροφές: Πότε θα είναι έτοιμο το παιδί μου να τις ξεκινήσει;

Έφτασε σχεδόν η ώρα να ξεκινήσεις να δίνεις στο παιδί σου και άλλες τροφές πέρα από το γάλα; Αυτή η ιδέα γεμίζει πολλές φορές με άγχος τους γονείς. Ας δούμε ποια είναι τα πρώτα σημάδια που θα σου δείξει το παιδί ότι είναι έτοιμο.

Κατά μέσο όρο, η ηλικία των 6 μηνών δίνει την εκκίνηση για την εισαγωγή στερεών τροφών. Κάποιες φορές μπορεί να έχεις ακούσει άλλους γονείς να ξεκινούν κοντά στους 4 μήνες, ωστόσο οι έρευνες υποστηρίζουν ότι καλό θα είναι να περιμένεις για να μειωθεί ο κίνδυνος των μολύνσεων.

Είναι έτοιμο το μωρό σου να ξεκινήσει τη σίτιση;

  • Μπορεί να στέκεται
  • Μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι τους σταθερό
  • Μπορούν να πιάσουν το τρόφιμο και να το κατευθύνουν προς το στόμα τους
  • Μπορούν να καταπιούν την τροφή τους

Άλλα σημάδια που δείχνουν την ετοιμότητα, αλλά θα μπορούσαν να σήμαιναν και κάτι άλλο όπως καινούρια δόντια

  • Μασάνε τις γροθιές τους
  • Περπατάνε περισσότερο τη νύχτα
  • Θέλουν περισσότερο γάλα

Συνεπώς, αν δεις ότι το παιδί σου παρουσιάζει μια σειρά από τα παραπάνω σημάδια σημαίνει ότι η ώρα έφτασε.

Διαβάστε επίσης

Αυτή τη διαδικασία μπορεί να την έχεις ακούσει με διάφορα ονόματα: συμπληρωματική σίτιση ή απλά εισαγωγή στερεών τροφών ή απογαλακτισμός. Η τελευταία λέξη πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους γονείς, αφού πιστεύουν ότι πρέπει να κόψουν στο παιδί τους το γάλα.

Στην πραγματικότητα, τους πρώτους μήνες συνυπάρχουν το γάλα μαζί με τη δοκιμή νέων γεύσεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει έναν σχετικό ρυθμό που πρέπει να ακολουθηθεί. Η μεταβατική περίοδος μεταξύ του αποκλειστικού θηλασμού ή της σίτισης μέσω φόρμουλας ουσιαστικά καλύπτει ένα παράθυρο μεταξύ 12 – 24 μηνών.

Ρυθμός Εισαγωγής

Ηλικία

Νέα Τρόφιμα

Γάλα

6 – 8 μηνών

2 – 3 φορές/ ημέρα

Περίπου 600 ml /ημέρα

9 – 11 μηνών

3 – 4 φορές/ ημέρα

Περίπου 600 – 400 ml / ημέρα

1 – 2 χρονών

3 – 4 φορές την ημέρα + 1 – 2 σνακ

Περίπου 400 ml γάλα/ ημέρα

2+ χρονών

Τρώει από τα ίδια φαγητά με την οικογένεια

Περίπου 300 ml γάλα/ ημέρα

Τι εξοπλισμός θα σου χρειαστεί;

Μόλις, ξεκινήσεις την εισαγωγή των στερεών τροφίμων, θα βρεις ιδιαιτέρως χρήσιμη την παρακάτω λίστα:

Εξοπλισμός

Γιατί είναι χρήσιμος;

Πλαστικά μπολ/ πιάτια και μαχαιροπίρουνα

Τα πλαστικά είναι ιδανικά μιας και δεν σπάνε

Μικρά μπολ μεταφοράς φαγητού

Αν μαγειρεύεις πουρέ ή άλλα τρόφιμα σε μέγεθος γροθιάς μεταφέρονται εύκολα και πιάνονται

Ένα μπλέντερ χειρός

Μπορεί να φανεί χρήσιμο όταν κάνεις σούπες

Ένα κάθισμα μωρού ή μια ψηλή καρέκλα

Είναι βασικό για να μπορεί να κάτσει το παιδί και να κάνει το γεύμα του

Σαλιάρες

Για να προλάβεις την αναστάτωση

Ποτήρι ελεύθερης ροής ή ανοιχτή κούπα

Για να μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει να πίνει νερό

Ένα μικρό κατσαρολάκι

Για να ετοιμάζεις όλα τα γεύματα του παιδιού

Καρεκλάκι φαγητού για 6 μηνών και πάνω
Ξύλινο περιστρεφόμενο καρεκλάκι φαγητού για 6 μηνών και πάνω. Απόκτησέ το πατώντας στην εικόνα τώρα!

Όταν προσφέρεις για πρώτη φορά κάποιο τρόφιμο, να θυμάσαι ότι για εκείνο είναι μια μοναδική εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι η προετοιμασία ενός όμορφου περιβάλλοντος θα έκανε το γεύμα του να κυλίσει πολύ όμορφα.

Διάλεξε λοιπόν, μια ώρα της ημέρας που να ταιριάζει σε σένα και το μωρό σου – με ελάχιστους αντιπερισπασμούς. Έτσι, δημιούργησε μια ευχάριστη ρουτίνα.

Τα παιδιά έχουν πολύ καλούς ανιχνευτές άγχους των γονιών τους. Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι ανήσυχος εκείνη την ώρα τότε μπορεί να περάσει και σε εκείνο.

Μείνε ψύχραιμος, με ένα μεγάλο χαμόγελο και απολαύστε το.

Διαβάστε επίσης

Μαρία Μεντζέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με M.Sc.
Κλινική Διατροφή και εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP (Πανεπιστήμιου Αιγαίου)
6984515475
maria.mentzelou@hotmail.com

Ονομάζομαι Μαρία Μεντζέλου και το επαγγελματικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα με την αποφοίτηση μου από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με βαθμό πτυχίου 8,34. Το ταξίδι στη γνώση συνεχίστηκε και το 2018 με την ολοκλήρωση με άριστα του μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή, μιας και προτεραιότητα μου είναι να σε βοηθήσω προσφέροντας τα μέγιστα ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος ζωής σου, ανεξαρτήτως προβλημάτων υγείας. Ερευνητικά, το ενδιαφέρον μου στο πλαίσιο του προπτυχιακού ήταν η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας με θέμα: ”Διαιτητική Πρόσληψη και Επίπεδα Χαλκού και Ψευδαργύρου σε Παιδιά.”

 

Αργότερα, συνέχισα με τη διπλωματική μου εργασία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού με θέμα: ‘’Διερεύνηση της σχέσης των επιπέδων βιταμίνης D, σωματικού βάρους και ινσουλινοαντίστασης σε παιδιά σχολικής ηλικίας.’’ Όμως, το ταξίδι στην γνώση είναι αδιάκοπο με τις αναζητήσεις μου σχετικά με τη σφαιρική αντιμετώπιση και τον αδιαμφισβήτητο ρόλο που έχει η ψυχολογία να με οδηγεί να παρακολουθήσω το ετήσιο πρόγραμμα: «Coaching με στοιχεία συμβουλευτικής» και το πρόγραμμα: «Βασικές Δεξιότητες στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP)» από το Πανεπιστήμιο Αιγίου. Πολύ σημαντικές εμπειρίες και γνώση απέκτησα από την πρακτική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ”Σωτηρία” και στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μ.Τ.Σ, όπως σε διαιτολογικό γραφείο καθώς και σε χώρο μαζικής εστίασης.

 

Η επαγγελματική μου εμπειρία αφορά την απασχόληση μου ως υπεύθυνη διαιτολόγος σε εργομετρικό, διαγνωστικό και διατροφολογικό κέντρο, όπως και σε ενδοκρινολογικό ιατρείο, σε πολυδύναμο κέντρο αισθητικής. Δεν παύει, παράλληλα, μεγάλη μου αγάπη να είναι η ενασχόληση με την αρθρογραφία. Οι εξελίξεις στον χώρο της διαιτολογίας είναι συνεχείς και ραγδαίες και για αυτό ακριβώς φροντίζω να ενημερώνομαι παρακολουθώντας ημερίδες και συνέδρια. Παράλληλα, η αγάπη μου στην επιστήμη με κρατάει σε εγρήγορση διαβάζοντας τα τελευταία βιβλιογραφικά δεδομένα που ανακύπτουν.

Περισσότερα άρθρα
Tags: