Σπατάλη φαγητού: Παιδιά…Σώστε Φαγητό! Κάντε το καλό!

Τελικά πόσο μεγάλη είναι η σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως; Πόσο φαγητό σπαταλάται τη στιγμή που περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται παγκοσμίως;
Για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, 179 κιλά τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων αλλά και στο σπίτι. Κάθε Ευρωπαίος καταναλωτής σπαταλάει 76 κιλά τροφίμων ετησίως!
 
Τι θα μπορούσες κι εσύ ο ίδιος, να κάνεις για να συμβάλεις με τον τρόπο σου στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου; Ιδιαίτερα αυτή η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε τελικά να κάνουμε ακόμη πιο πολλά:
 
  • Στο οικογενειακό Συμβούλιο, πείτε ο καθένας τουλάχιστον από δύο αγαπημένα σας φαγητά. Φτιάξτε πρόγραμμα που να μπορεί να συνδυάσει τις προτιμήσεις όλων και να περιέχει αντίστοιχα το σωστό συνδυασμό τροφών με ποικιλία.
  • Προαποφασίστε ότι περισσεύει με ποιο νέο τρόπο θα το μαγειρέψετε ή θα το συνδυάσετε πρωτότυπα με κάτι άλλο που σας αρέσει εξίσου.
  • Ό,τι φαγητό περισσεύει μπορείτε να το δωρίσετε σε κάποιον που το έχει ανάγκη! Ή σε αδέσποτα ζώα, αν δεν περιέχουν πολύ άμυλο ή γλυκόζη!
  • Αγοράζετε τρόφιμα που έχουν υψηλή διατροφική αξία και προσπαθήστε να επιλέγετε την ακριβή ποσότητα που θα χρειαστείτε!
  • Μην πηγαίνετε στην αγορά πεινασμένοι! Φτιάξτε τη λίστα με τα όσα χρειάζεστε και ακολουθήστε την πιστά!
  • Σα σωστά παιδιά, μην στενοχωρείτε τον/την Σεφ του σπιτιού: τρώτε το φαγητό που σας έχουν μαγειρέψει και φροντίστε να το συνδυάζετε πάντοτε με φρέσκια σαλάτα!
 
Η συμμετοχή στην παρασκευή του γεύματος μπορεί μελλοντικά να σε βοηθήσει στην απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Η μαγειρική είναι μία πρόκληση. Σε μαθαίνει να «εκτιμάς» και να αγαπάς τη φύση. Όταν συμμετέχεις στη διαδικασία της μαγειρικής αποκτάς μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση για όλα αυτά που μας χάρισε γενναιόδωρα η φύση.
 
Μία καταπληκτική εμπειρία που μπορείς να ζήσεις με την οικογένεια και τους φίλους σου σε μία εκδρομή στη φύση είναι η μαγειρική. Εσύ έχεις μαγειρέψει ποτέ στη φύση; Θα ήταν, επίσης, εξαιρετική ιδέα να φτιάξεις τον δικό σου λαχανόκηπο! Στον κήπο του σπιτιού, στο εξοχικό σου ή στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό: πολλά λαχανικά θα μπορούσες να φυτεύσεις, να φροντίσεις και τελικά να δεις να μεγαλώνουν. Ακόμη και στις γλάστρες στο μπαλκόνι σου, μπορείς να έχεις εκπληκτικά αποτελέσματα!
 
Στο χέρι σου είναι να αλλάξεις τον κόσμο σε κάτι καλύτερο… Βάλε κι εσύ το λιθαράκι σου!
 
Κουβαρά Έλενα
Συγγραφέας παιδικών παραμυθιών
Ειδική Παιδαγωγός
Περισσότερα άρθρα