«Kid’s Healthy Eating Plate» Γνωρίζεις τι είναι & πώς να το εφαρμόσεις;

Η ποικιλία τροφίμων καθιστά τα γεύματά μας ενδιαφέροντα και γευστικά. Παράλληλα η ποικιλία είναι το κλειδί για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Ας θυμηθούμε ότι κάθε τρόφιμο παρέχει έναν μοναδικό συνδυασμό μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία). Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο να βοηθήσει να επιτευχθεί η ποικιλία και ισορροπία στη διατροφή του παιδιού μας, είναι το «Kid’s Healthy Eating Plate».

Το «Kid’s Healthy Eating Plate» είναι ένας οπτικοποιημένος οδηγός του περιεχόμενου του πιάτου, ο οποίος ενθαρρύνει τα παιδιά να τρώνε ισορροπημένα. Δημιουργήθηκε από ειδικούς σε θέματα διατροφής από το Πανεπιστήμιο Harvard, μέσω της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Harvard T.H. Chan School of Public Health». Το «Kid’s Healthy Eating Plate» έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την οπτική καθοδήγηση που παρέχει το «MyPlate» του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, εστιάζοντας στη ποιότητα της διατροφής.

Ουσιαστικά το «Kid’s Healthy Eating Plate» παρέχει ένα πλάνο που βοηθά τα παιδιά να κάνουν τις καλύτερες διατροφικές επιλογές. Στόχος είναι το παιδί να  γεμίσει το μισό πιάτο του με πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα και να μοιράσει το άλλο μισό μεταξύ δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιεινών πηγών πρωτεΐνης.

Διαβάστε επίσης

Προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις του παιδιού και να συμβάλουμε στη διατροφική του εκπαίδευση μπορεί να δοθεί έμφαση σε κάποια σημεία κλειδιά για κάθε ομάδα τροφών που θα προστεθεί στο πιάτο και μία ισορροπημένη διατροφή και τρόπο ζωής.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  • Όσο περισσότερα λαχανικά και όσο μεγαλύτερη η ποικιλία υπάρχει είναι τόσο το καλύτερο.
  • Οι πατάτες και ειδικότερα οι τηγανητές πατάτες δεν θεωρούνται λαχανικά. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το τηγάνισμα σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

ΦΡΟΥΤΑ

  • Στοχεύουμε στην κατανάλωση αρκετών φρούτων ημερησίως. Θυμόμαστε πάντα ότι το πιάτο μας θέλουμε να έχει χρώματα.
  • Επιλέγουμε να καταναλώσουμε τα φρούτα ολόκληρα και αποφεύγουμε τους χυμούς φρούτων, ειδικά εάν δεν είναι φυσικοί.

ΑΜΥΛΟΥΧΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

  • Προτιμούμε προϊόντα ολικής αλέσεως και γενικότερα το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Όσο λιγότερο επεξεργασμένα είναι τα δημητριακά και λοιπά αρτοσκευάσματα τόσο το καλύτερο.
  • Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το σιτάρι ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, η κινόα και τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από αυτά, όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το ψωμί 100% ολικής αλέσεως έχουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη σε σχέση με το λευκό ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά και άλλα ραφιναρισμένα δημητριακά.

ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ

  • Περιορίζουμε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα (μπέικον, αλλαντικά, χοτ ντογκ, λουκάνικα).
  • Επιλέγουμε φασόλια και μπιζέλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και άλλες υγιεινές επιλογές πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, καθώς και ψάρια, αυγά και πουλερικά.

ΠΗΓΕΣ ΛΙΠΟΥΣ

  • Χρησιμοποιούμε υγιεινά φυτικά έλαια, όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα αλλά και στη σαλάτα. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάδι κανόλα, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο και φυστικέλαιο. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα και έχουμε εύκολη πρόσβαση στο ελαιόλαδο καλό είναι να βασιζόμαστε σε αυτό και να αποφεύγουμε τα παραπάνω εναλλακτικά έλαια.
  • Περιορίζουμε το βούτυρο σε περιστασιακή χρήση.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

  • Επιλέγουμε μη αρωματισμένο γάλα, απλό γιαούρτι, μικρές ποσότητες τυριού και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη.
  • Το γάλα και λοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D.

ΝΕΡΟ

  • Το νερό αποτελεί τη καλύτερη επιλογή ώστε να ενυδατωθούμε.
  • Περιορίζουμε τους χυμούς σε ένα μικρό ποτήρι την ημέρα.
  • Αποφεύγουμε τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά και τα αθλητικά ποτά, καθώς παρέχουν πολλές θερμίδες και σχεδόν καθόλου άλλα θρεπτικά συστατικά. Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και να αυξήσει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  • Όπως η επιλογή των καταλληλότερων τροφών, έτσι και η ενσωμάτωση της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά μας, αποτελεί σημείο κλειδί για τη διατήρηση της υγείας μας.
  • Ας αντικαταστήσουμε τον “καθιστικό χρόνο” σε “χρόνο σωματικής άσκησης”.
  • Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον μία ώρα σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαιτείται οργανωμένη άσκηση ή εξεζητημένος εξοπλισμός.

Συνολικά, ο βασικός στόχος είναι να επικεντρωθούμε μικροί και μεγάλοι στην καλή ποιότητα και ισορροπία στη διατροφή μας. Η διατροφική εκπαίδευση μπορεί να είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι και ταυτόχρονα να επιτυγχάνονται οι παραπάνω στόχοι.

Πηγή:

Harvard T.H. Chan School of Public Health, Kid’s Healthy Eating Plate

Ηλιάνα Ευαγγέλου

M.Sc. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Κιν: 6946279958

Email: iliana.evgl@gmail.com

Business Site: ilianaevangeloudietitian.business.site

Η Ηλιάνα Ευαγγέλου έχει κατακτήσει το πτυχίο «Διατροφής και Διαιτολογίας» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με βαθμό «Άριστα». Στη συνέχεια οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εστίασαν στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή, στον τομέα της Κλινικής Διατροφής. Παράλληλα, το ερευνητικό της ενδιαφέρον και δραστηριότητα είναι έντονα. Παρακολουθεί και συμμετέχει  σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο της διατροφής. Το μότο της είναι «to eat is a necessity, to eat intelligently is an art».

Περισσότερα άρθρα