Food Styling για παιδικά γεύματα «που θα τους τρέχουν τα σάλια»

Είναι γνωστό πως όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, αρχίζουν και επιθυμούν ή απορρίπτουν φαγητά, ενώ παράλληλα ξεκινούν να διαμορφώνουν διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες. Τότε είναι που ξεκινούν οι πρώτες διαφωνίες και διαπραγματεύσεις με τους γονείς οι οποίοι επιθυμείτε να προσφέρετε ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών στο παιδί σας, έχοντας την έγνοια να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Θα μπορούσατε, λοιπόν, να παρασύρετε τα παιδιά σας σε επιλογές υγιεινών τροφών χωρίς να ασκήσετε πίεση και χωρίς να λαμβάνετε γκρίνια και αντιρρήσεις; Υπάρχουν μερικοί τρόποι, όμως θα χρειαστεί να εστιάσετε στην επίδραση που έχει η παρουσίαση των γευμάτων στην αποδοχή τους, αναθεωρώντας τα πάντα για τα γεύματα, και την εμφάνισή του παιδικού πιάτου.

Food Styling - Στάδιο 1ο: Προμήθειες & διαθεσιμότητα τροφών

Η προμήθεια και η διαθεσιμότητα θρεπτικών τροφίμων στο σπίτι σας είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, αφού αυξάνεται η εξοικείωση και προσβασιμότητά τους σε αυτά.  Συμπεριλάβετε το παιδί στη διαδικασία αγοράς (όποτε είναι εφικτό) και αποθήκευση των τροφίμων στα ντουλάπια και στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουν που είναι τα τρόφιμα ώστε να τα καταναλώσουν όταν θελήσουν. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα σε υγιεινά τρόφιμα αυξάνει την επίδρασή σας στα τρόφιμα που επιλέγουν τα παιδιά, μέσω του ρόλου σας ως πρότυπο και της μιμητικής συμπεριφοράς που εμφανίζουν τα ίδια σε νεαρές ηλικίες. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για σνακ και φυσικούς χυμούς, ελαιόλαδο, ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά και κράκερ, ξηρούς καρπούς, σπόρους και βούτυρο ξηρών καρπών, αυγά, γάλα, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά ή φυτικά προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Food Styling - Στάδιο 2ο: Μέγεθος, σχήμα και όψη γευμάτων

Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο περισσότερο ενθουσιάζονται με σκεύη φαγητού και μερίδες μικρού και ξεκάθαρου μεγέθους. Προτιμήστε να σερβίρετε μικρές ποσότητες σε καθορισμένα σχήματα. Σερβίρετε το τυρί και το κρέας (π.χ. κοτόπουλο ή μοσχάρι) σε κύβους, ή στρογγυλά κεφτεδάκια. Τα λαχανικά κομμένα σε φέτες, τις φυτικές ίνες κρυμμένες σε σνακ σπιτικών κέικ και μαφιν και μπισκότα βρώμης σε φόρμες με σχήματα ζώων και λουλουδιών. Στα μικρά παιδιά (<4), όπου αυξάνεται ο κίνδυνος για πνιγμό, αποφύγετε τη χρήση ολόκληρων ξηρών καρπών και επιλέξτε αλείμματα ξηρών καρπών πάνω σε μικρό-κομμένα φρούτα. Τέλος, ζητήστε από το παιδί να επιλέξει το σκεύος σερβιρίσματος. Πλέον, υπάρχει πληθώρα χρηστικών σκευών φαγητού στο εμπόριο σε ευχάριστα σχήματα, πχ ζωάκια.

Food Styling - Στάδιο 3ο: Δημιουργικότητα & συνδυασμοί - συνθέσεις

Ακόμα και αν έχετε φροντίσει για όλα τα παραπάνω, μπορεί το παιδί σας να βαρεθεί αυτές τις πρακτικές. Δοκιμάστε να κόβετε και να σερβίρετε το φαγητό τους σε διαφορετικά σχήματα κάθε μέρα. Σε αυτό θα συμβάλει αν φανταστείτε τα ίδια τρόφιμα σε διαφορετικά γεύματα. Για παράδειγμα, προσφέρετε στο παιδί το γάλα και τα φρούτα του σε ένα χρωματιστό δροσερό smoothie. Το κοτόπουλο και το ψάρι σε σπιτικές κοτο-μπουκιές ή ψαρο-μπουκιές. Τις πατάτες με το μπιφτέκι και τα λαχανικά σε μορφή κομμένο burger ή καλαμάκια βουτηγμένα σε ντιπάκια γιαουρτιού για τα μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό το στάδιο μπορεί να μην είναι απαραίτητο για όλα τα παιδιά. Σε αρκετά παιδιά μπορεί να αρκεί η ποικιλία χρώματος στο πιάτο τους.

Διαβάστε επίσης

Food Styling - Στάδιο 4ο: Μικροί μάγειρες

Η συμμετοχή του παιδιού στην προετοιμασία του φαγητού μπορεί να αυξήσει την εξοικείωσή του ακόμα και με τα πιο «δύσκολα» τρόφιμα, όπως είναι τα όσπρια. Ο ενθουσιασμός για το συγκεκριμένο τρόφιμο αυξάνεται, καθώς το παιδί έχει μεγαλύτερη περιέργεια να δοκιμάσει κάτι στο οποίο έχει συμβάλει για να ετοιμαστεί. Μέσα από απλές δουλειές, όπως να πατήσει πάνω σε ένα σκαμπό και να βοηθήσει στο πλύσιμο και στράγγισμα λαχανικών, να κόψει μαλακά τρόφιμα με πλαστικό σκεύος για πικνικ, να τοποθετήσει τα τρόφιμα στο πιάτο σε ότι σχήμα θέλει, να φτιάξετε σπιτική μους, κρέμα, ζελέ σε στρώσεις που θα έχει απλώσει το ίδιο, να βουτήξει ή να ανακατέψει μίγματα κ.α. Φυσικά και οι κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται. Όμως αυτή είναι άλλη μια ικανότητα την οποία θα αναπτύξει το παιδί σας μέσω αυτής της ευχάριστης διαδικασίας, μετά τη χρήση των σκευών (όχι αιχμηρών και εύθραυστων).

Food Styling - Στάδιο 5ο: Μικροί καλλιεργητές

Όπως με τη μαγειρική, έτσι και με την καλλιέργεια μυρωδικών, λαχανικών, φρούτων και οσπρίων, λειτουργεί η επίδραση της εξοικείωσης με τις τροφές που συνήθως δυσκολεύονται τα παιδιά. Φυτεύοντας φακές και φασόλια τοματιά, φραουλιές, πατάτες, μελιτζάνες, και φροντίζοντας οπωροφόρα δέντρα όπως λεμονιά, νεραντζιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά, ροδιά, συκιά, αμυγδαλιά, καρυδιά, κ.α. ενισχύεται το ενδιαφέρον για τα τρόφιμα, ενώ δημιουργούνται ευχάριστες δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την κίνηση και τη δημιουργία υγιούς σχέσης με τις φυτικές τροφές.

Μη διστάσετε τα φέρετε τα παραπάνω στα μέτρα της οικογένειας και της καθημερινότητάς σας. Αν χρειάζεστε επιπλέον καθοδήγηση, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, ώστε να σας κατευθύνει μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Σημείωση! Όλες οι παραπάνω δράσεις μπορούν να ενισχυθούν με την παράλληλη αφήγηση ή και έμπνευση μικρών ιστοριών με τα τρόφιμα που επεξεργάζεστε, όπως και με παιδικά τραγούδια.

Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, BSc, MSc, RD

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Εξειδικευμένη Αθλητική Διατροφολόγος

BSc Queen Margaret University, UK

MSc Oxford Brookes University, UK

Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος (RD) HCPC, UK

Κάτοχος αδείας ασκήσεως επαγγέλματος, GR, UK

DIET COGNITION

Φανερωμένης 8, Χολαργός, ΤΚ 15561

instagram: @diet_cognition

facebook: Diet Cognition

τηλέφωνο επικοινωνίας: 6934734606

Email: eleanna@dietcognition.com

Facebook, Messenger: Diet Cognition Eleanna Tsitsimpikou

Η Ελεάννα Τσιτσιμπίκου είναι ιδρύτρια του «DIET COGNITION». Είναι εγγεγραμμένη διαιτολόγος (RD) από τον οργανισμό The Health and Care Professions Council (HCPC) με πτυχίο Διαιτολογίας (BSc) από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret της Σκωτίας και με αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ανώτατης εκπαιδευτικής κατάρτισης από τον αρμόδιο ελληνικό οργανισμό (ΑΤΕΕΝ), ενώ κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της Διατροφής και Διαιτολογίας στην Ελλάδα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Αθλητικής Διατροφής (MSc) του Πανεπιστημίου Oxford Brookes. Επιπλέον κατέχει πιστοποίηση με τίτλο «Ειδικός Αθλητικής Διατροφής» από τον οργανισμό ISSN.  Δραστηριοποιείται εντατικά στον χώρο της Διαιτολογίας και της Διατροφής από το 2017, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Metropolitan College στην Ελλάδα.

Έχει αποκτήσει κλινική πρακτική εμπειρία και έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τους τομείς της ευεξίας, της Παιδικής και της Αθλητικής διατροφής. Ήδη κατέχει 6 σχετικές επιστημονικές ερευνητικές δημοσιεύσεις, σε συνέδρια των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών οργανισμών: «Nutrition Society (NS)» και «European Federation of the Association of Dietitians (EFAD)», αλλά και του παγκόσμιου οργανισμού «International Federation of Sports Medicine (FIMS)». Πλέον, διατηρεί συνεργασίες με αθλητικούς ομίλους διάφορων αθλημάτων, ενώ διατηρεί σε βάθος επαφή με τον αθλητισμό, αφού η ίδια ασχολείται με το άθλημα του τένις από την παιδική της ηλικία, καθώς ακόμα συμμετέχει ερασιτεχνικά σε διάφορα αθλήματα. Τέλος, στην καθημερινή της πρακτική αξιοποιεί καινοτόμες και επιστημονικά εμπεριστατωμένες μεθόδους εκπαιδευτικού χαρακτήρα, εφαρμόζοντας εξατομικευμένη γνωσιακή και συμπεριφορική προσέγγιση, με στόχο την επίτευξη ευημερίας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των διαιτομένων της.

Περισσότερα άρθρα