εγκυμοσύνη και διατροφή

Εγκυμοσύνη: Τι αξία έχει η διατροφή και το βάρος της;

Το διατροφικό στάτους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τόσο την έκβαση της υγείας της μητέρας, όσο και του εμβρύου. Για αυτό, το να αναγνωρίσει κανείς ποια τρόφιμα πρέπει να τρώει, σε ποιες ποσότητες και πόσο συχνά μπορεί να τα καταναλώνει,  εξατομικεύεται βάση του ιατρικού και διατροφικού ιστορικού της εγκυμονούσας.

Οι διατροφικές ανάγκες της με σκοπό την βέλτιστη ανάπτυξη του εμβρύου είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, διότι για ηθικούς λόγους οι εγκυμονούσες γυναίκες δεν μπορούν να συμμετέχουν σε ερευνητικά πρωτόκολλα.

Διαβάστε επίσης

Σημασία της μητρικής διατροφής

Ο κίνδυνος του εμβρύου να νοσήσει στην ενήλικη ζωή επηρεάζεται από τη διατροφή της μητέρας τόσο στη σύλληψη, όσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Όταν απουσιάζει η επαρκής διατροφή, τότε το έμβρυο μπορεί να μην αναπτυχθεί επαρκώς και να έχει μια πιο έντονη απάντηση στην ινσουλίνη στα τρόφιμα και μειωμένη μυϊκή ανάπτυξη.

Αν βέβαια η βρεφική ή παιδική διατροφή βελτιωθούν, τότε το παιδί μπορεί να ανακτήσει το χαμένο βάρος με έναν υψηλότερο από τον φυσιολογικό ρυθμό, με ανοιχτές πιθανότητες να βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για κάποιο μεταβολικό νόσημα.

Τι πρέπει να θυμάται η μητέρα

 • Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός σχετίζονται με μεγάλες μεταβολικές αλλαγές στη μητέρα.
 • Οι διατροφικές ανάγκες αυξάνονται για να βελτιωθούν οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στο γυναικείο σώμα και στην ανάπτυξη του εμβρύου.
 • Η βελτίωση της διατροφής της μητέρα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν τον κίνδυνο για ιατρικά προβλήματα τόσο στη μέλλουσα μητέρα, όσο και για το έμβρυο.

Μεταβολικές αλλαγές

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο μεταβολισμός της εγκυμονούσας αλλάζει με αποτέλεσμα:

 

 • Τη μείωση της ινσουλίνης
 • Την αύξηση της λιπόλυσης
 • Την ανάπτυξη του πλακούντα
 • Την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, της όρεξης, του στήθους, του όγκου αίματος
 • Την ανάπτυξη της μήτρας και της αιματικής ροής

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ενεργειακές ανάγκες της μέλλουσας μαμάς αυξάνονται σταδιακά ανά τρίμηνο. Με μια σημαντική σημείωση σε αυτό το σημείο, όσον αφορά το κομμάτι των πρωτεϊνών, οι οποίες ναι μεν αυξάνονται αλλά όχι σε κάποιον υπερβολικό βαθμό, μιας και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δράσει επιζήμια στην έκβαση της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης

Τι θα συμβεί αν η μητέρα ξεκινήσει την εγκυμοσύνη με έναν υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος;

Συνήθως, φέρνουν στον κόσμο βρέφη με αυξημένο σωματικό βάρος και αυτό σημαίνει παράλληλα και υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους.

 

Συνεπώς, μια αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη της εγκυμονούσας σχετίζεται με τα ακόλουθα:

 

 • Αυξημένη πρόσληψη βάρους της μητέρας
 • Αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση
 • Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης
 • Ανάγκη για τοκετό με καισαρική, εξαιτίας της μακροσωμίας
 • Μεγαλύτερο μέγεθος μωρού για την εβδομάδα τοκετού – σχετίζεται με παιδική παχυσαρκία ή παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή

Τι θα συμβεί αν η μητέρα υποσιτίζεται;

Η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη σχετίζεται με:

 

 • Μικρότερο μέγεθος μωρού για την εβδομάδα τοκετού ή Μειωμένο βάρος γέννησης (<2.500 γρ.)
 • Αν είναι μικρότερο για την εβδομάδα γέννησης του, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για κάποιο μεταβολικό νόσημα στην ενήλικη ζωή

Iσορροπημένο διατροφικό πρότυπο

Συνεπώς, ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο που σχετίζεται με τα οφέλη της υγείας, χαρακτηρίζεται από:

 • υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά
 • υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένου των ολικής αλέσεως δημητριακών
 • πρωτεΐνη οσπρίων
 • μικρότερες ποσότητες άπαχου κρέατος
 • καλά λιπαρά από τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς, τα λιπαρά ψάρια και τα φυτικά έλαια
 • χαμηλή κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων και υψηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες

Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος που θα σε ακολουθεί σε όλο αυτό το μαγικό ταξίδι της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης

Μαρία Μεντζέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με M.Sc.
Κλινική Διατροφή και εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP (Πανεπιστήμιου Αιγαίου)
6984515475
maria.mentzelou@hotmail.com

Ονομάζομαι Μαρία Μεντζέλου και το επαγγελματικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα με την αποφοίτηση μου από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με βαθμό πτυχίου 8,34. Το ταξίδι στη γνώση συνεχίστηκε και το 2018 με την ολοκλήρωση με άριστα του μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή, μιας και προτεραιότητα μου είναι να σε βοηθήσω προσφέροντας τα μέγιστα ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος ζωής σου, ανεξαρτήτως προβλημάτων υγείας. Ερευνητικά, το ενδιαφέρον μου στο πλαίσιο του προπτυχιακού ήταν η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας με θέμα: ”Διαιτητική Πρόσληψη και Επίπεδα Χαλκού και Ψευδαργύρου σε Παιδιά.”

 

Αργότερα, συνέχισα με τη διπλωματική μου εργασία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού με θέμα: ‘’Διερεύνηση της σχέσης των επιπέδων βιταμίνης D, σωματικού βάρους και ινσουλινοαντίστασης σε παιδιά σχολικής ηλικίας.’’ Όμως, το ταξίδι στην γνώση είναι αδιάκοπο με τις αναζητήσεις μου σχετικά με τη σφαιρική αντιμετώπιση και τον αδιαμφισβήτητο ρόλο που έχει η ψυχολογία να με οδηγεί να παρακολουθήσω το ετήσιο πρόγραμμα: «Coaching με στοιχεία συμβουλευτικής» και το πρόγραμμα: «Βασικές Δεξιότητες στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP)» από το Πανεπιστήμιο Αιγίου. Πολύ σημαντικές εμπειρίες και γνώση απέκτησα από την πρακτική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ”Σωτηρία” και στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μ.Τ.Σ, όπως σε διαιτολογικό γραφείο καθώς και σε χώρο μαζικής εστίασης.

 

Η επαγγελματική μου εμπειρία αφορά την απασχόληση μου ως υπεύθυνη διαιτολόγος σε εργομετρικό, διαγνωστικό και διατροφολογικό κέντρο, όπως και σε ενδοκρινολογικό ιατρείο, σε πολυδύναμο κέντρο αισθητικής. Δεν παύει, παράλληλα, μεγάλη μου αγάπη να είναι η ενασχόληση με την αρθρογραφία. Οι εξελίξεις στον χώρο της διαιτολογίας είναι συνεχείς και ραγδαίες και για αυτό ακριβώς φροντίζω να ενημερώνομαι παρακολουθώντας ημερίδες και συνέδρια. Παράλληλα, η αγάπη μου στην επιστήμη με κρατάει σε εγρήγορση διαβάζοντας τα τελευταία βιβλιογραφικά δεδομένα που ανακύπτουν.

Περισσότερα άρθρα