4+1 Διατροφικές συμβουλές για όλη την οικογένεια το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι αποτελεί τη πιο συναρπαστική περίοδο του χρόνου για τους περισσότερους για μικρούς και μεγάλους. Βέβαια, δεδομένου ότι αλλάζει πλήρως η καθημερινότητα τίθεται ένας προβληματισμός αναφορικά με την προσαρμογή των διαιτητικών συνηθειών. Εδώ θα βρείτε 4 + 1 πρακτικές διατροφικές συμβουλές για να βοηθήσουν εσάς και την οικογένεια σας να προσαρμοστείτε εύκολα κατά τη περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Διατροφικές Συμβουλές

1. Προγραμματισμός κυρίως γευμάτων

Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα ώστε να συζητήσετε και να προγραμματίσετε από κοινού με όλη την οικογένεια τα κυρίως γεύματα που πρόκειται να καταναλώσετε. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να πραγματοποιήσετε την αγορά των απαιτούμενων υλικών αλλά και να καλύψετε όλες τις ομάδες τροφών σε εβδομαδιαία βάση.

2. Προμηθευτείτε εύκολα και υγιεινά σνακ

Μαζί με τις αγορές των υλικών για τα κυρίως γεύματα μπορείτε να προμηθευτείτε ορισμένα εύκολα, πρακτικά και υγιεινά σνακ. Παραδείγματος χάρη, μπορείται να προμηθευτείτε φρούτα, ξηρούς καρπούς και αλείμματα ξηρών καρπών, γιαούρτι, μπάρες δημητριακών, κριτσίνια ολικής αλέσεως κ.α.

3. Δημιουργήστε απόθεμα στο σπίτι

Εφόσον προγραμματίσετε τα γεύματα και σνακ σας μετά το «οικογενειακό συμβούλιο» δημιουργήστε ένα καλό απόθεμα στο σπίτι. Αυτό θα σας βοηθήσει ώστε να μην βρίσκεστε συνεχώς σε αναζήτηση όταν τίθεται το ερώτημα «τι να φάω μαμά/ μπαμπά;». Επίσης, είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε να αποφύγετε τα περιττά έξοδα και τις ανθυγιεινές τροφές.

4. Διασκεδάστε με τη διατροφή

Φροντίστε πάντοτε τα γεύματα σας να έχουν χρώματα, δηλαδή να περιλαμβάνουν φρούτα ή/και λαχανικά. Να θυμάστε πάντοτε τη μέθοδο του πιάτου, όπου χωρίζουμε το πιάτο σε τέταρτα ανάλογα με τα θρεπτικά συστατικά και τις ομάδες τροφών. Επίσης, μπορείτε να μετατρέψετε την προετοιμασία των γευμάτων σε παιχνίδι, στο οποίο συμμετέχουν και τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης

5. Να «ακούτε» το σώμα σας

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μικροί και μεγάλοι να «ακούν» το σώμα τους. Με άλλα λόγια, είναι καλό να γίνεται αντιληπτό το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και να αποφεύγεται η συναισθηματική υπερφαγία. Δεν χρειάζεται το παιδί να φάει όλο του φαγητό εάν δεν πεινάει και αντίστροφα εάν έχει περάσει το πέρας των 2 ωρών αλλά πεινάει («πεινάει» το σώμα -γουργούρισμα στο στομάχι- και όχι το μυαλό -λιγούρα-) καλό είναι να καταναλώσει έστω και μία μικρή ποσότητα τροφής.

Ηλιάνα Ευαγγέλου

M.Sc. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Κιν: 6946279958

Email: iliana.evgl@gmail.com

Business Site: ilianaevangeloudietitian.business.site

Η Ηλιάνα Ευαγγέλου έχει κατακτήσει το πτυχίο «Διατροφής και Διαιτολογίας» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με βαθμό «Άριστα». Στη συνέχεια οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εστίασαν στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή, στον τομέα της Κλινικής Διατροφής. Παράλληλα, το ερευνητικό της ενδιαφέρον και δραστηριότητα είναι έντονα. Παρακολουθεί και συμμετέχει  σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο της διατροφής. Το μότο της είναι «to eat is a necessity, to eat intelligently is an art».

Περισσότερα άρθρα