Η προσαρμογή της Αυτοάμυνας στα Άτομα με Νοητικές και Κινητικές Δυσκολίες —

Η προσαρμογή της Αυτοάμυνας στα άτομα με Νοητικές και Κινητικές Δυσκολίες

Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, παρατηρείται διεθνώς μια έξαρση στην ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών, των μαχητικών αθλημάτων, αλλά και των μεθόδων αυτοάμυνας. Ενώ παλαιότερα ήταν απλά και μόνο μια στρατιωτική υπόθεση ή μια υπόθεση αναζήτησης του κάθε ανθρώπου μεμονωμένα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανάπτυξη τόσο στον αθλητικό τομέα, όσο και στην ενασχόληση με τον παραδοσιακό τρόπο.

Πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται εμπειρικά αλλά και επιστημονικά με τις πολεμικές τέχνες, θέλησαν να τις προσαρμόσουν, στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ένα τέτοιο πρόγραμμα αυτοάμυνας έχει ξεκινήσει από το 1999, σε ελληνικά πλαίσια, να λειτουργεί μέχρι και σήμερα στο ΠΙΚΠΑ Βούλας.

Διαβάστε επίσης

Οι προπονητές του πρωταθλητή συλλόγου για το άθλημα του Ju Jitsu Α.Σ. ΛΕΥΚΑΡΟΣ, μαζί με τους συμμετέχοντες αθλητές του ιδρύματος, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα αυτοάμυνας για άτομα με Νοητικές & Κινητικές Δυσκολίες. Οι μεγαλύτεροι σταθμοί του προγράμματος αυτού, ήταν το 2003 όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα στους ανθρώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας JJIF, αναγνωρίστηκε και εντάχθηκε στην Ομοσπονδία, σα μια νέα δράση της διεθνούς κοινότητας. Μία ακόμα σημαντική στιγμή ήταν η διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ju Jitsu για ΑΜΕΑ, τον Ιανουάριο του 2019, με τη συμμετοχή αρκετών αθλητών και αθλητικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

Επόμενος μεγάλος στόχος για το τμήμα αυτό, αλλά και για όσους ασχολούνται με την αυτοάμυνα για άτομα με Νοητικές & Κινητικές δυσκολίες, είναι η συγκρότηση της πρώτης εθνικής ομάδας Ju Jitsu για ΑΜΕΑ και η συμμετοχή της σε κάποιο διεθνές πρωτάθλημα του εξωτερικού.

Τα οφέλη της συμμετοχής των ΑΜΕΑ σε ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι πάρα πολλά.Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι πολεμικές τέχνες θεωρούνται ένας τρόπος ολοκληρωμένης εκγύμνασης για το σώμα, αλλά και για το πνεύμα.

 Μέσα από τα ομαδικά και τα εξειδικευμένα προγράμματα, οι συμμετέχοντες καταφέρνουν να αναπτύξουν μεγαλύτερες δεξιότητες, με αποτέλεσμα να μπορούν να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ευχέρεια στις καθημερινές δυσκολίες κίνησης που αντιμετωπίζουν. Επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν μέσα στις ομάδες, να πειθαρχούν, να συγκεντρώνονται και να θέτουν μεγαλύτερους στόχους, έτσι ώστε η όποια αναπηρία έχουν να μη στέκεται εμπόδιο στο να ονειρεύονται για το μέλλον. Το γεγονός αυτό συμβάλει στο να γίνονται δραστήριοι, να συμμετέχουν σε προπονήσεις και αγώνες, αποκτώντας μια πιο πλούσια κοινωνική ζωή. Έχουν επίσης την ευκαιρία να έρχονται σε επαφή με αρτιμελείς εμπλεκόμενους, συμβάλλοντας στη διεύρυνση της κοινωνικοποίησής τους σε ένα μεγαλύτερο φάσμα του κοινωνικού ιστού.

Νιώθουν δυνατοί αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες τους, αλλά και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν κι έτσι μπορούν να πορευτούν στην ζωή τους με υπερηφάνεια και αισιοδοξία.

Διαβάστε επίσης

Η αγαπημένη ομάδα των Ελλήνων ΑΜΕΑ Ju Jitsu τόσο στα Λευκάρεια, όσο και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, κέρδισαν το μεγαλύτερο χειροκρότημα και προκάλεσαν συγκίνηση και δάκρυα χαράς και αισιοδοξίας σε όλους μας. Ένας ακόμα στόχος από τους πολλούς του πρωταθλητή συλλόγου για το άθλημα του Ju Jitsu Α.Σ. ΛΕΥΚΑΡΟΣ, είναι η εκπαίδευση νέων προπονητών με ειδικότητα στα ΑΜΕΑ, έτσι ώστε το πρόγραμμα αυτό να μπορέσει να εξαπλωθεί στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, ώστε να έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι των ΑΜΕΑ στις δράσεις αυτές.

 Για να γίνουν όμως πραγματικότητα όλα τα παραπάνω ζητήματα ανάπτυξης, χρειάζεται ενεργοποίηση από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού, σε συνδυασμό με την κοινωνική προσφορά των χορηγών και των ευεργετών, όπου σε τέτοιες προτάσεις βοηθούν με τον καλύτερο τρόπο, για τη λειτουργία τόσο πρωτοποριακών, όσο και κοινωνικής ευαισθησίας προγραμμάτων.

Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας απασχολεί είναι πώς θα δώσουμε ερεθίσματα στους γονείς, έτσι ώστε να μεταλαμπδεύσουν στα παιδιά πως να αναγνωρίζουν και να συναισθάνονται την πραγματικότητα των ανθρώπων με νοητικές και κινητικές δυσκολίες. Δυστυχώς, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο οι γονείς αρτιμελών παιδιών να δυσκολεύονται ή και να αποφεύγουν με τα παιδιά τους την οποιαδήποτε επαφή με Ειδικές Ανάγκες ή/και Αναπηρίες. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται το φαινόμενο, τόσο οι μεγάλοι και πολύ περισσότερο τα παιδιά, να έχουν δυσκολία διαχείρισης μίας τέτοιας κοινωνικής συναναστροφής.

Διαβάστε επίσης

Φαίνεται να είναι εξαιρετικής σημασίας η επαρκής πληροφόρηση, καθώς και το να ανοίξουμε όλοι μας μια μεγάλη αγκαλιά, δείχνοντας την αγάπη μας και προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους. 

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Ζαντιώτης

GeoBukan Budo Academy

Ju Jitsu για άτομα με Νοητικές και Κινητικές Δυσκολίες

Πρόγραμμα Προσχολικής Αυτοάμυνας

Ψυχουποστηρικτικό Πρόγραμμα Αυτοάμυνας για Παιδιά με Καρκίνο

Πρόγραμμα Ju Jitsu για Τυφλούς

Πρόγραμμα Αυτοάμυνας για Άτομα Τρίτης Ηλικίας

Περισσότερα άρθρα