Γονιός & Παιδί: Άσκηση Μαζί!

Μία νέα συνήθεια στους χώρους άθλησης είναι η άσκηση του γονέα με το παιδί. Η άσκηση του παιδιού μπορεί να ξεκινήσει από τη βρεφική ηλικία, γύρω στους 6 μήνες και συνιστάται το baby swimming, στο οποίο ο γονέας έχει το ρόλο του συνοδού.

Άσκηση μητέρας - μωρού

Υπάρχουν επίσης προγράμματα στα οποία η μητέρα ασκείται έχοντας κοντά το μωρό της. Το πρόγραμμα είναι δομημένο ώστε να περιλαμβάνει το μωρό στις ασκήσεις και αυτό να το αντιλαμβάνεται σαν παιχνίδι. Παράλληλα, γίνονται ασκήσεις που βοηθούν το μωρό να εξελιχθεί κινητικά και να εμβαθύνει στην επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών.

Οι πιο ολοκληρωμένες κινητικές δραστηριότητες του παιδιού ξεκινoύν από 1,5 ετών όταν πια έχει κατακτήσει τη βάδιση μέχρι 3,5 ετών, όπου μπορεί να ενταχθεί σε ένα τμήμα χωρίς τη συνοδεία του γονέα. Σε αυτές τις ηλικίες ο ρόλος του γονέα είναι συνοδευτικός και υποστηρικτικός. Η παρουσία του προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια, ώστε να νιώσει άνετα το παιδί ανάμεσα σε νέα πρόσωπα και καταστάσεις, σωματική ασφάλεια, προκειμένου να εκτελεί τις ασκήσεις έχοντας δίπλα του για βοήθεια ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Διαβάστε επίσης

Στόχος του προγράμματος: Άσκηση μαζί με το παιδί

Το πρόγραμμα έχει στόχο την αντίληψη του παιδιού μέσα στο χώρο, την οριοθέτησή του , μαθαίνει να ακολουθεί κανόνες μέσα σε μία ομάδα, την ενίσχυση του βαδίσματος σε διαφορετικές κατευθύνσεις, τη μετακίνηση στο χώρο με διαφορετικούς τρόπους, τρέξιμο, λάκτισμα, βασικές ισορροπίες και όλα αυτά μέσα από το παιχνίδι. Τα προγράμματα αυτά είναι μία καλή προετοιμασία για το σχολείο γιατί θα έχει μάθει ήδη να λειτουργεί με κανόνες και θα αρχίσει να αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Από 3,5 ετών τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα χωρίς την παρουσία των γονέων.

Συνεχίζουν όμως να υπάρχουν ευεργετικά οφέλη από τη συνάσκηση, καθώς οι κινητικές δεξιότητες του παιδιού είναι μεγαλύτερες, έτσι συγχρόνως μπορεί να ασκηθεί και ο ενήλικας σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Όταν το παιδί ξεκινήσει σχολείο οι κοινές ώρες είναι λιγότερες. Μέσα σε αυτά τα προγράμματα, γονέα και παιδί αποκτούν κοινό χρόνο και στόχο.

Τα μαθήματα αυτά ήρθαν για να αναπληρώσουν το κενό της σημερινής εποχής όπου έχει χαθεί η έννοια της αλάνας, της πλατείας, της αυλής. Είναι η ώρα που τα παιδιά συναντούν κι άλλα παιδιά, αλλά παράλληλα έχουν μία δημιουργική ώρα με τους γονείς. Είναι η ώρα που ο γονέας αφήνει τις έννοιες του, αφοσιώνεται και διασκεδάζει με το παιδί του. Τα μαθήματα αυτά σκοπό έχουν να κοινωνικοποιήσουν, να διασκεδάσουν, να θέσουν όρια και να δημιουργήσουν την πρώτη μικρή κοινωνία του παιδιού.

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει τρόπος, λοιπόν, για συνύπαρξη και ευτυχία μέσα από την άσκηση! Τα παιδιά αγαπούν να κάνουν πράγματα με τους γονείς τους !

playmobil-σχολή θαλάσσιων σπορ
Playmobil: Σχολή θαλάσσιων σπορ - Απόκτησέ το τώρα!

Ρέα Σωτηροπούλου

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού
Αρμονία και Κίνηση
Τ. Φιλήμονος 9, Αθήνα
Ονομάζομαι Ρέα Σωτηροπούλου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι απόφοιτος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδικότητες Ρυθμική Γυμναστική και Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς. Είμαι κάτοχος διπλώματος Pilates (I.O.P.P.) και YOGAWORKS 200h . Έχω εργαστεί σε ιδιωτικά και δημοτικά γυμναστήρια ,σε αθλητικούς συλλόγους και σε σχολεία. Το 2019 ίδρυσα το δικό μου χώρο την ¨Αρμονία και Κίνηση¨ μέσα στον οποίο καταθέτω τη γνώση, την εμπειρία και την αγάπη μου για την άσκηση.
Περισσότερα άρθρα