προσχολική ηλικία

Προσχολική ηλικία: Τι παιχνίδια να επιλέξω;

Η προσχολική ηλικία αφορά τα παιδιά ηλικίας από 3 έως 5 ετών. Είναι εκείνη η ηλικία όπου τα παιδιά ρωτούν συνέχεια, διερευνούν, ανακαλύπτουν, μαθαίνουν, λόγω της τεράστιας αύξησης του ενδιαφέροντος να αντιληφθούν πώς λειτουργεί ο κόσμος μας. Σύμφωνα με την UNESCO (1961) είναι ανάγκη το περιβάλλον να εξασφαλισεί σε κάθε παιδί, από την πιο μικρή του ηλικία, την κατάλληλη εκπαίδευση για την πνευματική, ηθική και σωματική του εξέλιξη.

Ποια είναι η σημασία του παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία;

Τα παιδιά μέσα από τα παιχνίδια τους μαθαίνουν!

Τα παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν όλες εκείνες τις απαραίτητες δεξιότητες για την μετέπειτα ζωή τους.

Κατά την προσχολική ηλικία, το παιχνίδι είναι το μέσο μέσα από το οποίο το το παιδί μαθαίνει, διασκεδάζει, γνωρίζει, κοινωνικοποιείται και αναπτύσσει διαρκώς τον πνευματικό και συναισθηματικό του κόσμο. Ανεξαρτήτως μορφής παιχνιδιού, ο κύριος στόχος είναι να αναπτύξει το παιδί τις κατάλληλες δεξιότητες και να βρει τα μέσα να εκφραστεί αλλά και να δημιουργήσει!  Για τα παιδιά το παιχνίδι είναι το πιο συναρπαστικό μέσο εκμάθησης αλλά και προετοιμασίας τόσο για την σχολική ζωή όσο και για τον κόσμο!

Μέσα από το παιχνίδι, πέραν από τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, τα παιδιά στην προσχολική ηλικία αντιλαμβάνονται την έννοια του μοιράσματος, αλλά και τον ορίων. Μέσα από την γλωσσική και συναισθηματική τους ανάπτυξη καταφέρνουν να εκφραστούν και να επικοινωνησούν. Να δομήσουν την προσωπικότητα τους, αλλά και να χτίσουν νέες γέφυρες επικοινωνίας με τους ενήλικες.

Πώς επιλέγουμε κατάλληλα παιχνίδια για την προσχολική ηλικία;

Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι, τα παιδιά πειραματίζονται. Άρα το μόνο που ζητούν από εμάς είναι να τους δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια, αλλά και τον χώρο να μπορέσουν να το πετύχουν. Στην προσχολική ηλικία διαλέγουμε παιχνίδια για το παιδί μας, τα οποία μπορούν να είναι δημιουργικά ή να μιμούνται τις δραστηριότητες των ενηλίκων στο περιβάλλον, αλλά και των μεγαλύτερων παιδιών (αδέρφια, συγγενείς, φίλοι). Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού το παιδί θα μπορέσει να ξεκαθαρίζει τις ιδέες, τα συναισθήματα και τις σύνθετες πράξεις.

Μέσα από τα νέα περιβάλλοντα που μαθαίνει να κινείται, όπως είναι το σχολικό πλαίσιο η/και η παιδική χαρά, ξεκινάει να διαχωρίζει τις αισθητηριακές, κινητικές, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες του. Μέσα από καινούρια και πιο πολύπλοκα αντικείμενα που γνωρίζει, μαθαίνει νέα ενδιαφέροντα και αναπτύσσει ικανότητες που το προετοιμάζουν και ενισχύουν τις σχολικές δραστηριότητες. 
Σε συνεργασία με το kopeli.gr, προτείνουμε για εσάς τα κατάλληλα παιχνίδια για τα παιδιά που είναι στην προσχολική ηλικία, για τις πρώτες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του παιδιού σας!

Ποια είναι τα κατάλληλα παιχνίδια στην προσχολική ηλικία που προτείνουμε & μπορείτε να τα βρείτε στο kopeli.gr;

  • Γεωμετρικός Πίνακας Montessori
Οι ξύλινοι γεωμετρικοί πίνακες είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι που αναπτύσσει εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες, συγκέντρωση και μια σειρά από δεξιότητες φαντασίας.
  • Ξύλινο Εκπαιδευτικό Ρολόι Τοίχου

Το ρολόι εκπαιδεύει τα παιδιά να μάθουν την ώρα.
  • FantaColor Design Bio Quercetti

Η κατασκευή υπέροχων ψηφιδωτών με την τοποθέτηση κουμπωμάτων(καρφάκια) στο ταμπλώ είναι μια διασκεδαστική, δημιουργική και εκπαιδευτική δραστηριότητα που ενθαρρύνει την αναγνώριση χρωμάτων, αναπτύσσει τις δεξιότητες του χεριού και τον συντονισμό το ματιού-χεριού.
  • Μαγικός Μαγνητικός Πίνακας
Αυτό το παιχνίδι προωθεί το συντονισμό των χεριών-ματιών, τη δημιουργικότητα και την πρώτη γραφή.
  • Μάθε να Μετράς-Δαχτυλίδια
Παιχνίδι μάθησης αριθμών, ταύτισης χρωμάτων και ενίσχυση της δεξιοτεχνίας των χεριών.
  • Counting Mountain Orchard Toys
Συναρπαστικό παιχνίδι καταμέτρησης και πρόσθεσης που περιλαμβάνει ένα 3D βουνό!

tokopeli.gr γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες των παιδιών μας, αποδέχεται την πρόκληση για την επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού και θέτει ως στόχο την ανάδειξη των ποιοτικών και σωστών παιχνιδιών ως μέσο δημιουργίας, χαράς, φαντασίας και εξέλιξης!

Και να μην ξεχνάτε πως συμμετέχοντας  στο παιχνίδι μαζί με τα παιδιά μας δεν τα βοηθάμε μόνο να εξελιχθούν κοινωνικά, αλλά αποκτούμε και εμείς ένα εισιτήριο στον μαγικό τους κόσμο.

tokopeli.gr

Κροκιδά Σ. 57

73133, Χανιά Κρήτη

+30 2821058355

info@tokopeli.gr

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
Υπερείδου 6, Ηλιούπολη | 6945494044
mariafounda.com

Περισσότερα άρθρα