
23 Φεβ Πώς να ενισχύσετε την προλεκτική επικοινωνία του παιδιού
Συνήθως η ανάπτυξη της γλώσσας στα παιδιά ακολουθεί μια αναμενόμενη αλληλουχία. Η ανάπτυξη της γλώσσας σε κάθε παιδί χαρακτηρίζεται από βαθμιαία κατάκτηση συγκεκριμένων ικανοτήτων. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές ατομικές διαφοροποιήσεις στην ηλικία κατά την οποία τα παιδιά φτάνουν σε ένα δεδομένο ορόσημο.
Οι πρώτες λέξεις ενός μωρού εμφανίζονται συνήθως γύρω στην ηλικία των 12 μηνών, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο ποσό προ-γλωσσικής ανάπτυξης που πρέπει να συμβεί πριν από αυτό. Από τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού, μαθαίνει μια σειρά από τεχνικές για να στέλνει σκόπιμα μηνύματα στη μαμά και σε άλλους συνεργάτες επικοινωνίας.
Αυτή η προλεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει το βλέμμα των ματιών, τις χειρονομίες και τις φωνές, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετές έννοιες που ένα μωρό πρέπει να κατανοήσει. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε 4 βασικές προλεκτικές δεξιότητες και έννοιες που πρέπει να κατανοήσει το μωρό, πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το μωρό να μάθει και πότε να σκεφτείτε να λάβετε υποστήριξη από κάποιον ειδικό για το παιδί σας.
Τι πρέπει να συμβεί πριν ξεκινήσει ένα παιδί να χρησιμοποιεί λέξεις (ή σημάδια ή οτιδήποτε άλλο) για να επικοινωνήσει αποτελεσματικά;








Οι παραπάνω δεξιότητες που αφορούν την προλεκτική επικοινωνία αναπτύσσονται συνήθως κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ενός μωρού. Για να υποστηρίξουμε ένα παιδί με καθυστέρηση λόγου και ομιλίας, πρέπει να φροντίσουμε και να κοιτάξουμε τις απαιτούμενες δεξιότητες που απαιτούνται για να πουν τις πρώτες λέξεις.
- Το παιδάκι μας πριν χρησιμοποιήσει μια λέξη για να σου πει τι θέλει, πρέπει να φωνάξει σκόπιμα, να κάνει χειρονομίες σκόπιμα, να μας κοιτάξει, να έχει την προσοχή του για να ικανοποιήσει επιθυμίες και ανάγκες του.
- Για να απαντήσει το παιδί σε μια ερώτηση π.χ. “Τι είναι αυτό;” θα πρέπει πιο πριν να έχει περάσει τα στάδια της φλυαρίας, του βαβίσματος μαζί σας.
- Ακόμη, ένα παιδί πριν βάλει ετικέτες σε παιχνίδι ή ζώα που του αρέσουν, πρέπει να παίξει με αυτά και να καταλάβει τι είναι το καθένα (π.χ. “αυτό είναι μπάλα”, πριν πει “μπάλα”).
Διαβάστε επίσης
Οι πρώτες εναλλαγές του μωρού θα περιλαμβάνουν χαμόγελα και «θορύβους», που επεκτείνονται σε χειρονομίες όπως το δείξιμο, κούνημα του κεφαλιού κ.ά. Παρατηρώντας τις αντιδράσεις των γονιών κατά τη διάρκεια αυτών των πρώιμων ανταλλαγών, το μωρό θα μάθει τις βασικές δεξιότητες που στηρίζουν τη λεκτική επικοινωνία. Εάν το μωρό αρχίσει να μαθαίνει τις ακόλουθες δεξιότητες και έννοιες, θα έχει μια καλή αρχή:
- Βλεμματική επαφή
- Προσοχή στην εργασία
- Ακοή
- Αντιγραφή
- Εναλλαγές
- Χειρονομίες, έκφραση προσώπου και χειρονομίες με τα χέρια
- Ρυθμός και ομοιοκαταληξία
- Επιτονισμός (τα ηχητικά μοτίβα της γλώσσας)
- Άλλες αρχές κοινωνικής αλληλεπίδρασης, όπως ο χαιρετισμός και η κοινή χρήση
Τα προβλήματα συχνά προκύπτουν επειδή ορισμένες από αυτές τις δεξιότητες που υποστηρίζουν είναι λεπτές, που σημαίνει ότι το μωρό μπορεί εύκολα να χάσει ευκαιρίες για να τις μάθει.
Πότε και πώς να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη;
Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν μαθαίνει να επικοινωνεί τόσο γρήγορα όσο είναι το ιδανικό, αξίζει να συζητήσετε το θέμα με τον παιδίατρο σας ή ακόμα καλύτερα να αξιολογηθεί από έναν λογοθεραπευτή. Ένας επαγγελματίας θα εξαλείψει την πιθανότητα σοβαρών διαταραχών και στη συνέχεια θα παρέχει τη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη για το μωρό – και για εσάς!
Καρκανιά Εύη
Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός
Δημιουργός www.speechballoonworld.blogspot.com
Email διευκρινήσεων ή αποριών: tobalonitoulogou@gmail.com
Ονομάζομαι Καρκανιά Εύη και είμαι Λογοθεραπεύτρια. Αποφοίτησα από το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ αυτή τη χρονική στιγμή εκπονώ τις μεταπτυχιακές μου σπουδές «Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Προφορικού και Γραπτού Λόγου» στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2020 παρέχω υπηρεσίες σε κέντρα ειδικών θεραπειών, κατ’ οίκον και μέσω τηλεθεραπειών, αλλά και παράλληλης στήριξης σε παιδιά στο σχολικό πλαίσιο. Στα πλαίσια συνεχούς επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης παρακολουθώ συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εποπτείες εμβαθύνοντας έτσι τις γνώσεις μου σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών λόγου και ομιλίας.