
15 Φεβ Διάλογος: 5 δραστηριότητες για να τον ενισχύσετε στο παιδί
Διάλογος! Είναι ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους. Με την βοήθειά του επικοινωνούμε, ανταλλάσσουμε απόψεις, αλλάζουμε γνώμη, λαμβάνουμε και μεταφέρουμε ιδέες και πληροφορίες! Ο διάλογος θεωρείται η αποτελεσματική κοινωνική επικοινωνία.
Προϋποθέσεις του σωστού διαλόγου είναι να αποδεχτούμε πως όλοι έχουμε διαφορετικές γνώμες, ιδέες και απόψεις, έτσι πρέπει να σεβόμαστε την γνώμη του άλλου. Ο διάλογος επίσης προϋποθέτει ανοιχτού τύπου ερωτήσεις που ξεκινάνε με το ‘’Πώς ;’’, ‘’Τι ;’’, ‘’Γιατι;’’ κλπ. Σκοπός είναι να μας απαντήσει ο ακροατής και να συνεχιστεί η αλληλεπίδραση ανταλλάσσοντας σκέψεις. Δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί, χρειάζεται να υιοθετούμε θετικό ρόλο στην συζήτηση, δηλαδή να μη διατάζουμε, να μη μιλάμε άσχημα, να μην ηθικολογούμε κλπ. Επίσης χρειαζόμαστε την θετική ακρόαση. Δηλαδή πρέπει να ακούμε το άτομο που συζητάμε μαζί του έτσι ώστε να απαντήσουμε εύστοχα.
Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους. Αν εμείς οι μεγάλοι δεν ακολουθήσουμε ένα σωστό και θετικό μοτίβο διαλόγου, τότε και τα παιδιά δεν θα το τηρήσουν.
Ακολουθούν δραστηριότητες που ενισχύουν τον διάλογο:
1.Παιχνίδια ρόλων
Το συμβολικό παιχνίδι αρχίζει να αναπτύσσεται στα παιδιά γύρω στο δεύτερο έτος της ζωής τους. Πραγματοποιείται είτε με την προσποίηση διάφορων ρόλων από τα παιδιά π.χ. πειρατές, γιατρός-ασθενής, μαμά-παιδί, δάσκαλος-μαθητής κλπ, είτε με την συμβολική χρήση ενός αντικειμένου π.χ. χρησιμοποιεί την μπανάνα για τηλέφωνο. Αυτός ο τρόπος παιχνιδιού βοηθάει την ενίσχυση της φαντασίας, την ενίσχυση του λόγου και βέβαια την κατανόηση και την έκφραση σε μια συζήτηση καθώς τα παιδιά υποβάλουν με αυτό το τρόπο ερωτήσεις μεταξύ τους, απαντάνε και αλληλεπιδρούν. Επιπλέον οξύνεται η κριτική τους σκέψη αλλά και η ικανότητα τους για συνεργασία προς επίλυση δυσκολιών και προβλημάτων.
2.Εξέταση ενός αντικειμένου
Σύμφωνα με τον Fisher το 1998 κάθε αντικείμενο μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα για στοχασμό και έρευνα. Ο ίδιος προτείνει το εξής παιχνίδι-σε έναν κύκλο τοποθετούμε ένα αντικείμενο, ζητάμε από τα παιδιά να σκεφτούν κάποιες ερωτήσεις που θα ήθελαν να θέσουν για το αντικείμενο στόχο. Στη συνέχεια το αντικείμενο περνάει από κάθε παιδί και το κάθε ένα θέτει την ερώτηση του. Τα παιδιά μπορούν να απαντήσουν ο ένας στην ερώτηση του άλλου και να ανταλλάξουν απόψεις.
3.Φωτογραφίες
Ένας άλλος τρόπος που ενισχύει την συζήτηση θεωρείται η χρήση φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες επειδή έχουν πολλές λεπτομέρειες δίνουν και πολλά ερεθίσματα για ερωτήσεις, για διχασμούς, για διαφορετικές απόψεις κλπ. Μια καλή ιδέα είναι να ζητήσουμε από τα παιδιά να βρουν στο σπίτι τους από διάφορα μέσα π.χ. άλμπουμ φωτογραφιών, περιοδικά, εφημερίδες, ίντερνετ, σχολικά βιβλία κλπ. Ύστερα ζητάμε να φέρουν την φωτογραφία που τους έκανε περισσότερη εντύπωση, ώστε να την παρουσιάσουν στην τάξη, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να απαντήσουν τις ερωτήσεις των συμμαθητών τους.
4.Παιχνίδι ‘’Τι θα έκανες αν ;’’
Ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι που οξύνει την κριτική και δημιουργική σκέψη σύμφωνα με τον Fisher το 1998 είναι το παιχνίδι ‘’Τι θα έκανες αν ’’. Αυτό περιέχει πολλές ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και απόψεις. Μερικές από τις ερωτήσεις που προτείνει ο Fisher (1998) είναι οι εξής: «τι θα γινόταν αν τα φυτά μπορούσαν να περπατήσουν;», «τι θα γινόταν αν μεταμορφωνόσουν σε βάτραχο;». Τα παιδιά μπορούν να απαντήσουν με σειρά λεκτικά ή να αναπαραστήσουν κάποιον άλλον π.χ. να δείξουν τι θα έκαναν αν μεταμορφωνόντουσαν σε βάτραχο.
Διαβάστε επίσης
5.Ανάγνωση βιβλίου
Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι να διαβάσουμε το βιβλίο ή το παραμύθι εκείνη την ώρα, μπορούμε πριν ξεκινήσουμε την ανάγνωση να θέσουμε τις ερωτήσεις μας σχετικά με την ιστορία και μετά την ανάγνωση να απαντήσουμε στις ερωτήσεις και να υποθέσουμε την συνέχεια που θα ακολουθούσε το παραμύθι. Επίσης μπορεί ο εκπαιδευτικός να ζητήσει από τα παιδιά κατά την ανάγνωση του βιβλίου να γράψουν από μια ερώτηση που θα ήθελαν να θέσουν και στο τέλος της ανάγνωσης ο κάθε ένας να απαντήσει την ερώτησή των άλλων. Ένας άλλος τρόπος είναι τα παιδιά να φέρουν ένα αγαπημένο τους βιβλίο από το σπίτι και να συζητήσουν με τους συμμαθητές τους σχετικά με αυτό.
ΚΟΝΤΕ-ΧΑΣΑΝ ΜΠΟΥΣΡΑ
BSc Λογοθεραπεύτρια – Λογοπεδικός (Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Πατρών)
Εξειδικευμένη στον αυτισμό
INSTAGRAM: speech_corner
EMAIL για διευκρινήσεις και απορίες: busrak1997@gmail.com
Ονομάζομαι ΚΟΝΤΕ-ΧΑΣΑΝ ΜΠΟΥΣΡΑ είμαι Λογοθεραπεύτρια. Αποφοίτησα το 2020 από το τμήμα Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πατρών και το 2022 από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε όπου απόκτησα το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Πραγματοποιώ εξειδίκευση στον Αυτισμό. Έχω πραγματοποιήσει εθελοντικές εργασίες στο επάγγελμα, έχω εργαστεί ως Λογοθεραπεύτρια σε δομή ΑΜΕΑ και στην παρούσα φάση εργάζομαι σε ιδιωτικό γραφείο Λογοθεραπείας. Στα πλαίσια συνεχούς επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης έχω αποκτήσει πιστοποιήσεις και έχω συμμετέχει σε σεμινάρια για να εμβαθύνω τις γνώσεις μου